Marion ten Cate

Je bent hier: Startpagina » Clubactiviteiten » Clubmatch

De liefde voor honden is er met de paplepel ingegoten. Mijn ouders hadden al honden voordat ik geboren werd. In 1964 kochten zij hun eerste sheltie. In 1970 kwam de eerste Amerikaanse Cocker. De cocker was een lastige hond. Daarom ging ik met hem gehoorzaamheid trainen bij de KC Amsterdam. Daar ontmoette ik diverse mensen die intensief betrokken waren bij de kynologie. Zij trainden, fokten en showden en introduceerde mij in de kynologie. Dat was de start van een rijk kynologisch leven. De honden waren een familiehobby. Mijn moeder en ik trainden en showden de honden. Mijn vader was vooral aktief in besturen. Ik deed regelmatig mee met trainingswedstrijden vanaf 1970 tot 2000 en behaalde vele gehoorzaamheidsdiploma’s en jachtdiploma’s met diverse honden. Later werd ik vooral actief in de behendigheid, hoopers en detectie.

Vanaf 1975 fokten mijn moeder en ik shelties onder de kennelnaam ‘Own Delight’ . Wij fokte mooie, gezonde en werklustige shelties. We hebben meerdere showkampioenen gefokt met als kroon op het werk onze sheltie reu , CH. Own Delights Pascal. Hij had meerdere showtitels en in 2006 werd ik samen met hem op de internationale sheltie behendigheidswedstrijd , behendigheidskampioen. Het fokken deden mijn moeder en ik samen. Mijn moeder is inmiddels overleden en ik ben gestopt met fokken. Maar ik heb nog steeds shelties die succesvol zijn in het showen en trainen.

Mijn interesse in honden was en is nog steeds erg breed. Ik volgde rond 1975, bij Martin van de Weijer, een AKK cursus. Ik studeerde af in Biologie met als hoofdvak Zoötechniek bij prof. Bouw uit Utrecht. Mijn afstudeerscriptie behandelde erfelijke afwijkingen bij honden. Omdat ik trainen op de eerste plaats zette, deed ik pas in 1995 E&B examen en in 1996 werd ik keurmeester van shelties. Nu keur ik rasgroep 1 en rasgroep 5 en een aantal rassen in andere groepen. Daarnaast keur ik al heel lang Barsoi’s en sinds drie jaar mag ik Saluki’s keuren. Ik hoop in de toekomst nog wat meer windhonden te mogen keuren.

Mijn liefde voor de windhonden is al heel jong begonnen zo rond 1980. Mijn ouders kregen toen iemand op visite die drie Barsoi’s bij zich had. Hij liet de honden even los op een grasveld achter ons huis en ik weet nog dat ik met open mond naar deze prachtige honden stond te kijken. Zij renden zo elegant over het grasveld dat het mij deed denken aan een ballet. Ook de liefde voor de Saluki bestaat al heel lang. Ik heb nog steeds een exemplaar van de Honden Wereld waarop de voorpagina een foto staat van een prachtige hond van Tim Teillers van de Samoems kennel. Die hond had, meen ik in de Winner Show gewonnen.

Naast keuren en trainen ben ik ook op vele andere manieren bij de kynologie betrokken. Ik heb diverse bestuurlijke functies. Ik ben examinator en ik geef regelmatig rasstandaardlezingen.

Kortom, deze manier van kynologie bedrijven, is meer dan een hobby het is een manier van leven. Ik geniet met volle teugen.

Marion ten Cate.

Copyright © NVOW. All Rights Reserved. Designed by webmaster @ N.V.O.W.
Gevestigd te 's-Gravenhage - Opgericht in 1935 - lid van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland.